Μητρικός θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ενημέρωσης που παρέχει το Mommy’s School.
Πιστεύουμε ότι η σωστά ενημερωμένη και προετοιμασμένη μέλλουσα μητέρα θα θηλάσει με επιτυχία το νεογνό για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές καθώς και υλικό για περισσότερη μελέτη.

Δέκα χρυσές οδηγίες για το θηλασμό

  1. Χρειάζεται μια ώρα το λιγότερο η τοποθέτηση του μωρού στο στήθος της μητέρας του, το ταχύτερο δυνατό, μετά τον τοκετό (φυσιολογικό ή με καισαρική) !
  2. Απαιτείται θηλασμός σε κάθε ξύπνημα του βρέφους (δηλαδή χωρίς περιορισμό) ήτοι 6 με 10 φορές το 24ωρο (κάθε δύο με πέντε ώρες περίπου).
  3. Η στάση μητέρας-μωρού πρέπει να είναι άνετη, καθ’όλη τη διάρκεια του θηλασμού.
  4. Ο χρόνος του θηλασμού πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 40 λεπτών.
  5. Να δίνεται ένα μόνο στήθος κατά το θηλασμό, εκτός και το μωρό απαιτεί και το άλλο αμέσως.
  6. Χρειάζεται ενυδάτωση για τη μητέρα (1.5 λίτρα νερού περίπου την ημέρα), χωρίς κανένα όμως καταναγκασμό.
  7. Όσον αφορά τη διατροφή της μητέρας, αυτή πρέπει να είναι φυσιολογική και ν’αποφεύγονται οι ασυνήθεις τροφές. Οι πραγματικοί περιορισμοί είναι οι εξής: όχι περισσότερο από ένα ποτήρι γάλα καθημερινά, όχι εσπεριδοειδή, ξηρά δαμάσκηνα, σταφύλια (για τον κίνδυνο κολικών του βρέφους), και τέλος όχι λήψη αλκοόλ.
  8. Για τις ραγάδες στις θηλές: ενσταλάξτε από μια σταγόνα γάλακτος στη θηλή και μαλάξτε τες μετά το θηλασμό. Καλή είναι και η επάλειψη με βαζελίνη ή άλλες ειδικές κρέμες. Δεν πρέπει όμως να πλυθεί η θηλή ως τον επόμενο θηλασμό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας χρειάζεται να τοποθετηθούν κοίλα ημισφαιρικά μαξιλαράκια στηθόδεσμου σε σχήμα κοχυλιού.
  9. Πρέπει ν’αποφεύγεται η πιπίλα στη ευρεία σημασία της, δηλαδή και το μπιμπερό, γιατί υπάρχει σύγχυση από μέρους του βρέφους μεταξύ θηλής της μητέρας του και της πιπίλας.
  10. Τέλος το κλειδί της επιτυχίας του θηλασμού είναι να τον επιθυμούν και οι δύο (μητέρα – βρέφος)

Οι συμβουλές για το μητρικό θηλασμό κατά τρόπο απλό και κατανοητό είναι ένα φυλλάδιο που φιλοδοξεί να γίνει ένα πολύτιμο βοήθημα για κάθε μητέρα, προς την οποία και αφιερώνεται.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes