Προβιοτικά και εγκυμοσύνη

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά μικρόβια, που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων (ο ορισμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Τα πιο συχνά είδη προβιοτικών είναι κυρίως Bifidobacterium και Lactobacillus. Τα μικρόβια αυτά συναντώνται στην εντερική χλωρίδα και στη χλωρίδα του κόλπου της γυναίκας.probiotic1

Στην εγκυμοσύνη, ο ρόλος των προβιοτικών εξετάζεται όλο και περισσότερο με στόχο το διαχωρισμό των ευεργετικών δράσεων τους από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες τους. Συγκεκριμένα :

Πρόληψη βακτηριακών κολπίτιδων

Η βακτηριακή κολπίτιδα συνδέεται με την ελάττωση της προστασίας του κόλπου από τους γαλακτοβάκιλλους.

Το pH του κόλπου είναι φυσιολογικά όξινο χάρη στο μεταβολισμό του γλυκογόνου από τους γαλακτοβάκιλλους (προβιοτικά). Επίσης, η παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2) από μερικά είδη Lactobacilli, βοηθάει στη δημιουργία  χαμηλού – όξινου pH, το οποίο αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Η μετα-ανάλυση των μελετών (Cochrane 2009),συμπεραίνει ότι η συγχορήγηση προβιοτικών (Lactobacillus spp., Bifido-bacterium spp., Saccharomyces boulardii) μαζί με την κατάλληλη αντιβιοθεραπεία είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία, αλλά χρειάζονται κι άλλες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτής της υπόθεσης. Όλες οι παραπάνω μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε ΜΗ έγκυες γυναίκες.

Επίσης, είναι γνωστό ότι ίσως τα προβιοτικά βοηθούν στην πρόληψη ουρολοιμώξεων σε μη έγκυες γυναίκες, αλλά κι εδώ χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Πρόληψη της προωρότητας

Η κολπίτιδα πιθανόν να είναι παράγοντας πρόωρων συσπάσεων ή/και πρόωρης ρήξης των εμβρυικών υμένων .

Επειδή η λήψη προβιοτικών προλαμβάνει τη βακτηριακή και μυκητιασική κολπίτιδα θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρχει μια πιθανή προστασία και στην εγκυμοσύνη.

Πρέπει να πούμε ότι στην μετα-ανάλυση της Cochrane (Feb 2012), βρέθηκε ελάττωση των παθογόνων βακτηρίων στον κόλπο των εγκύων,αλλά δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού.

Πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πάθηση που χαρακτηρίζεται από τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Η γλυκόζη προέρχεται από τις τροφές που τρώμε. Ο διαβήτης της κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει. Οι ορμόνες αυτές κάνουν πιο δύσκολη τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης (του σακχάρου) στο αίμα. Ο διαβήτης της κύησης είναι συχνός και συμβαίνει σε 4-8 % των κυήσεων. Η λήψη προβιοτικών από τις έγκυες βρέθηκε να έχει ευεργετική δράση σε μία πρόσφατη μετα-ανάλυση της Cochrane (feb 2014). Συγκεκριμένα, βρέθηκε ελάττωση της εμφάνισης διαβήτη κύησης σε έγκυες στις οποίες χορηγήθηκαν προβιοτικά νωρίς στην εγκυμοσύνη. Δεν παρατηρούνται όμως διαφορές στις επιπτώσεις που παροιάζει ο διαβήτης κύησης με τη λήψη προβιοτικών στην εγκυμοσύνη.

 

Πρόληψη της νεογνικής ατοπικής δερματίτιδας (εκζέματος)baby-first-day-824x550

Η δράση των προβιοτικών βασίζεται κυρίως στην υπόθεση της πρόληψης της εντερικής φλεγμονής που προκαλεί έντονη ανοσοποιητική αντίδραση – αλλεργία.

Σε πρόσφατη μετα-ανάλυση(Epidemiology 2012) βρέθηκε ελάττωση της νεογνικής ατοπικής δερματίτιδας κατά 20% στις έγκυες που λάμβαναν προβιοτικά προστασία από το παιδικό άσθμα με τη λήψη προβιοτικών στην κύηση.

Αντιθέτως, αντίστοιχες μελέτες που έχουν διεξαχθεί δεν απέδειξαν προστασία από το παιδικό άσθμα με τη λήψη προβιοτικών στην κύηση.

Συμπερασματικά λοιπόν, η λήψη των προβιοτικών στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει ευεργετικές δράσεις χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους για την έγκυο ή το έμβρυο.

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes