Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα & εγκυμοσύνη

Η συνεργάτιδά μας Μαρία-Ιωάννα Ευθυμιάδου , διαιτολόγος-διατροφολόγος γράφει :

Μέλλουσες μανούλες φτάσαν τα Χριστούγεννα και μαζί τους φέρνουν λαχταριστές λιχουδιές και γλυκίσματα! Τι λέτε; Θα αντισταθείτε;

Όχι απόλυτα.. Φυσικά μπορούμε να απολαύσουμε τα γλυκά των Χριστουγέννων αλλα πάντα με μέτρο, καθώς η ζάχαρη που περιέχουν αρκετά απ αυτά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τα οποία διαπιστώνονται στη καμπύλη σακχάρου αλλα και στα παραπανίσια κιλάκια τα οποία είναι ανθυγιεινά για το έμβρυο. Δε χρειάζεται να στερηθούμε τις ιδιαίτερες γεύσεις των Χριστουγέννων, αρκεί να αποφύγουμε τις υπερβολές! Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι μανούλες που έχουν δημιουργήσει διαβήτη κύησης και να αποφύγουν  γλυκούς πειρασμούς.

 

Πάμε να δούμε πόσες θερμίδες κρύβουν μερικές απ τις αγαπημένες παραδοσιακές  χριστουγεννιάτικες λιχουδιές:

 

Ένας μικρός κουραμπιές (50γρ) μας δίνει περίπου 210 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους. Τα αμύγδαλα  που περιέχει έχουν υψηλή θρεπτική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, το βούτυρο όμως το οποίο αποτελεί βασικό του συστατικό είναι πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών γεγονός που το κάνει πιο ανθυγιεινή επιλογή.

 

Ένα μικρό μελομακάρονο (50γρ) μας δίνει περίπου 180 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους. Είναι από τις πιο υγιεινές επιλογές για αυτή την περίοδο καθώς τα βασικά συστατικά του είναι το μέλι, το ελαιόλαδο και τα καρύδια.

 

Το έθιμο της βασιλόπιτας με το τυχερό φλουρί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού. Ένα κομμάτι (100γρ) βασιλόπιτα τύπου κέικ έχει περίπου 350 θερμίδες γιατί φτιάχνεται με βούτυρο και πολλά αυγά. Είναι ένα γλυκό με πολλά, κυρίως κορεσμένα, λιπαρά. Ένα κομμάτι βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι (100γρ) είναι καλύτερη επιλογή από το κέικ γιατί έχει λιγότερα λιπαρά και μας δίνει περίπου 260 θερμίδες.

 

Τέλος οι δίπλες είναι το γλυκό με τις λιγότερες θερμίδες. Μια μικρή δίπλα μας δίνει περίπου 120 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους, έτσι αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να γλυκαθούμε.

Μικρές συμβουλές για να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων γλυκών:

 

  • Προσπαθήστε να τρώτε ένα γλυκό της αρεσκείας σας κάθε μέρα, πάρα πολλά γλυκά μέσα στην ίδια ημέρα.
  • Μειώστε τη μερίδα. Κάντε πιο μικρούς τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα αλλα και όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα.
  • Μην αντικαθιστάτε τα καθημερινά σας γεύματα με τα γλυκά.
  • Καταναλώστε το γλυκό κατά προτίμηση είτε στο πρωινό σας, είτε

αρκετή ώρα μετά το φαγητό και προσπαθήστε να μην φάτε άλλο κατά την διάρκεια της μέρας. Αν πάλι νοιώσετε την ανάγκη για γλυκό μπορείτε να φάτε ένα φρούτο ή να πιείτε ένα ποτήρι χυμό. Προσπαθείτε να αρκεστείτε στην γευστική απόλαυση του ενός κομματιού και μην επιδιώκετε το φούσκωμα του στομαχιού.

  • Όταν πάτε σε επίσκεψη και σας προσφέρουν γλυκό, μην αρνηθείτε. Διαλέξτε όποιο γλυκό θέλετε και απολαύσετε το. Φροντίστε όμως να μην έχετε φάει γλυκά από νωρίς στο σπίτι σας.

 

Τα φετινά Χριστούγεννα εύχομαι να είναι από τα πιο ευτυχισμένα και τα πιο τρυφερά της ζωής σας!

 

ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΙΩΑΝΝΑ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

κιν.6937273314

 

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes