Συμβουλές για το ξεκίνημα του θηλασμού του νεογέννητου μωρού σας.
Γράφει η Θεοδώρα Παληά, σύμβουλος γαλουχίας.
Είναι αλήθεια ότι ο θηλασμός αποτελεί την ιδανικότερη τροφή?
Από τη στιγμή της γέννησης και μετά, το σώμα προετοιμάζεται για τον επόμενο εκπληκτικό ρόλο, που δεν είναι άλλος, από τη θρέψη του μωρού, δηλαδή το μητρικό θηλασμό. Το μητρικό γάλα είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη και ιδανικότερη τροφή για ένα μωρό γιατί περιέχει νερό, λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, σάκχαρα και ιχνοστοιχεία, στις κατάλληλες ποσότητες, για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού. Μια σταγόνα γάλακτος περιέχει 4000 ζωντανά κύτταρα με διαφορετικές λειτουργίες, όπως η καταστροφή βακτηριδίων και η μεταφορά σημαντικών, για την άμυνα του οργανισμού, αντισωμάτων!
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, χωρίς την εισαγωγή τροφών ή ροφημάτων, τουλάχιστον για έξι μήνες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός τους πρώτους έξι μήνες ζωής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ιώσεων, λοιμώξεων του αναπνευστικού και γαστρενετρικού συστήματος,ωτίτιδων, εκζεμάτων, άσθματος και οδοντικών προβλημάτων. Επίσης, προστατεύει από την παιδική παχυσαρκία, αλλά και από την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή! Ο μητρικός θηλασμός ωφελεί ακόμα και τη μητέρα, προστατεύοντας την από καρκίνο ωοθηκών και μαστού. Επίσης βοηθά στην ταχύτερη παλινδρόμηση της μήτρας, δηλαδή υπάρχει μικρότερος κίνδυνος αιμορραγίας μετά τον τοκετό, αλλά και στην γρηγορότερη επανάκτηση του σωματικού βάρους πριν από την εγκυμοσύνη.
Πώς ξεκινάω?
Μπορεί να έχετε παρατηρήσει, πριν ακόμα γεννηθεί το μωρό σας, να τρέχει υγρό από τους μαστούς σας. Αμέσως μετά τον τοκετό, θα αρχίσει να παράγεται ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό το υγρό, το οποίο ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα διαρκεί περίπου 3-4 ημέρες, είναι διάφανο υγρό, λίγο σε ποσότητα αλλά αρκετό να χορτάσει ένα νεογέννητο. Το στομάχι ενός νεογέννητου είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να δεχθεί παραπάνω ποσότητα από αυτή του πρωτογάλακτος. Συγκεκριμένα, το στομάχι του τις δύο πρώτες ημέρες έχει το μέγεθος ενός κερασιού, 3η έως 4η ημέρα το μέγεθος ενός καρυδιού, 5η έως 6η ημέρα το μέγεθος ενός βερύκοκου και από την 7η ημέρα μοιάζει με ένα αυγό.
Μερικά μωράκια, αμέσως μόλις γεννηθούν και τοποθετηθούν δέρμα με δέρμα με τη μαμά τους, αρχίζουν να θηλάζουν με μεγάλη ευκολία και λαιμαργία. Αυτό δε συμβαίνει πάντα, και όταν συμβαίνει είναι υπέροχο!Πολλές φορές, μαμά και βρέφος χρειάζονται λίγη βοήθεια και καθοδήγηση ώστε να γίνει μία σωστή αρχή.
Καλό θα ήταν να έχετε μία μαία ή σύμβουλο θηλασμού δίπλα σας, η οποία θα σας προσφέρει σωστή καθοδήγηση όσον αφορά τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, τις θέσεις θηλασμού και θα σας λύσει τυχόν απορίες, με γνώμονα πάντα τη διατήρηση του μητρικού θηλασμού.
Η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος απαιτεί ήρεμο περιβάλλον, η μητέρα να είναι χαλαρή και το νεογνό να βρίσκεται στα πρώιμα σημεία πείνας, δηλαδή να αναζητά το στήθος και όχι να κλαίει. Έπειτα, επιλέγετε μία άνετη θέση θηλασμού, τοποθετείτε το μωρό κοιλιά με κοιλιά, δηλαδή το σώμα του να είναι στραμμένο προς εσάς και το στόμα του να βρίσκεται στο ύψος της θηλής. Μόλις το μωρό ανοίξει διάπλατα στο στόμα του, τότε το τοποθετείτε στο μαστό προσέχοντας πάντα να έχει βάλει στο στόμα του όσο πιο πολύ γίνεται από τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή σας (θηλαία άλως). Μόλις τοποθετηθεί το μωρό σωστά στο στήθος και αρχίζει τις θηλαστικές κινήσεις, είναι σημαντικό να επανέλεγχετε συνεχώς για τη διατήρηση της σωστής προσκόλλησης. Εάν το μωρό δεν έχει πιάσει σωστά το μαστό ή πιπιλίζει μόνο τη θηλή, πρέπει να το διακόψετε και να το ξανατοποθετήσετε με τον σωστό τρόπο. Για να διακόψετε το μωρό από το στήθος, βάλτε το μικρό σας δάχτυλο στη γωνία του στόματος του και τραβήξτε το με προσοχή από τη θηλή, έτσι ώστε να αποφύγετε τραυματισμό της θηλής. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση και δυσκολία απευθύνεστε στη μαία σας.
Το γάλα κατέβηκε!Και τώρα..?
Από την 3η-4η ημέρα θα αρχίσει να κατεβαίνει το μεταβατικό γάλα. Την 14η ημέρα περίπου θα αντικατασταθεί από το ώριμο γάλα, το οποίο αποτελείται πλέον από περισσότερο λίπος. Είναι χαρακτηριστική η αίσθηση όταν κατεβαίνει το γάλα, ξαφνικά οι μαστοί γεμίζουν και μπορεί να εμφανιστεί η εικόνα της υπερφόρτωσης. Πετάξτε τα ρολόγια!Το κλειδί σε αυτό το σημείο είναι οι συχνοί θηλασμοί, δηλαδή όποτε πεινάει το μωρό και όχι αυστηρό ωράριο θηλασμού. Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος λειτουργεί σύμφωνα με τον κανόνα της ζήτησης και της προσφοράς. Άρα, όσο πιο συχνά θηλάζετε (8-12 φορές /24ωρο), τόσο μεγαλύτερη παραγωγή θα έχετε. Καλό είναι σε κάθε θηλασμό να προσφέρετε μόνο τον ένα μαστό. Σε περίπτωση που δώσετε και τον άλλο, συνεχίστε στον επόμενο θηλασμό με τον μαστό που αφήσατε τελευταίο στον προηγούμενο, ώστε το μωρό να πάρει όλο το λίπος που απέμεινε.
Τί πρέπει να προσέχω κατά τη διάρκεια του θηλασμού?
Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ποικιλία γεύσεων, καλή ενυδάτωση και αρκετή ξεκούραση όσο είναι εφικτό, είναι ότι χρειάζεστε. Ο καφές επιτρέπεται έως 2 φλυτζάνια την ημέρα, αμέσως μετά τον θηλασμό. Το αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγεται εντελώς.
Αν χρειαστεί να πάρετε φαρμακευτική αγωγή, απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ώστε να σας προτείνει φάρμακα συμβατά με τον θηλασμό.
Εύχομαι να απολαύσετε κάθε στιγμή αυτού του υπέροχου ταξιδιού, του μητρικού θηλασμού..
[…] να μπουσουλήσουν, να περπατήσουν ή και να μιλήσουν. Το μητρικό γάλα είναι τόσο για την ανάπτυξη του σώματος, όσο και για […]